Σφάλμα
 • JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/techmedia.gr/newargos/images/stories/nomisma/
Ειδοποίηση
 • JW_SIG_PRG

nomisma

Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Όλοι μαζί για την πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου, το Άργος.

Καθ. PATRICK MARCHETTI: Το Άργος «αδιαμφισβήτητος τόπος ενός φιλόδοξου συνεδρίου για το πελοποννησιακό νόμισμα διαχρονικά»

Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, Πανεπιστημίου 12, το διεθνές συνέδριο με τίτλο

«Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο»
Νομισματοκοπεία, εικονογραφία, κυκλοφορία, οικονομική ιστορία
Από την αρχαιότητα έως την Νεώτερη Εποχή,
Άργος, 26-29 Μαΐου 2011


Στην παρουσίαση του διεθνούς συνεδρίου συμμετείχαν:

 • Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα, Υπουργείου Πολιτισμού
 • Δημήτρης Καμπόσος, Δήμαρχος Δήμου Άργους – Μυκηνών
 • Δέσποινα Ευγενίδου, Διευθύντρια Νομισματικού Μουσείου Αθηνών
 •  Ιωάννης Τουράτσογλου, Επίτιμος Διευθυντής Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, Νομισματολόγος, Επιγραφολόγος, Δρ Πανεπιστημίου Saarland Γερμανίας
 • Dominique Mulliez, Διευθυντής Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής
 • Patrick Marchetti, Καθηγητής Αρχαιολογίας και Νομισματικής Πανεπιστημίων
 • Namur και Louvain-la-Neuve Βελγίου
 • Ιωάννα Κολτσίδα-Μακρή, Επίτιμη Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΤ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
 • Ηώ Τσούρτη, Νομισματολόγος ΥΠΠΟΤ
 • Δημήτριος Αθανασούλης, Διευθυντής 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΤ
 • Άλκηστις Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Δ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΤ

Στόχος του συνεδρίου είναι να παρουσιασθεί σφαιρικά η ιστορία του νoμίσματος στην Πελοπόννησο από τους αρχαίους μέχρι τους νεότερους χρόνους, με τη μελέτη νομισματικού υλικού, που σχετίζεται με την αρχαιολογική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, και θεματικούς άξονες οι οποίοι αναφέρονται στα νομισματοκοπεία, την εικονογραφία, τη νομισματική κυκλοφορία, τη διακίνηση και γεωγραφική εξάπλωση των πελοποννησιακών κοπών και την οικονομική ιστορία του τόπου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Άργος, μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις, με πλούσια ιστορία και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τόσο όσον αφορά την ίδια την πόλη, όσο και την ευρύτερη περιοχή της. Επιπλέον, πρόκειται για μια πόλη με ιδιαίτερη σημασία στα νομισματικά δεδομένα, όπως ήδη ανέπτυξε τόσο γλαφυρά ο καθηγητής P. Marchetti.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα από 26 έως και 29 Μαΐου, στους αναστηλωμένους στρατώνες του Καποδίστρια, ένα ιστορικό κτήριο που αποκαταστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και το οποίο σύντομα θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα αναπτυχθούν πέντε γενικές εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία του νομίσματος, που αντιστοιχούν σε πέντε ιστορικές περιόδους: Αρχαίοι-ελληνιστικοί χρόνοι, Ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζαντινοί χρόνοι, Μεσαιωνικοί χρόνοι και Νεότεροι χρόνοι. Θα ανακοινωθούν 45 ειδικά θέματα νομισματικής, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τρεις ανακοινώσεις σφραγιστικής, που αποτελεί και αυτή σημαντική πηγή της ιστορίας. Επίσης θα αναρτηθούν 22 ανακοινώσεις τοίχου (posters), οι οποίες θα παρουσιάσουν κυρίως το πλούσιο ανασκαφικό υλικό από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου. Θα μετέχουν 104 σύνεδροι έλληνες και ξένοι.

Η συνδιοργάνωση του εγχειρήματος με τη Γαλλική Σχολή, η αγαστή συνεργασία τόσο με το Νομισματικό Μουσείο, όσο και με τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, και το Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, καθώς και η αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του νέου Δήμου Άργους-Μυκηνών, παρέχουν τα εχέγγυα μιας επιτυχούς διοργάνωσης.

Από την πλευρά του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου και της νέας δημοτικής αρχής, τονίστηκε πως ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της πόλης, καθώς αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η πόλη του Άργους που έχει χαρακτηριστεί μια από τις αρχαιότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης έχει ανάγκη να βοηθηθεί από τους αρχαιολόγους» και πως «Όλοι μαζί πρέπει να προβάλουν την πρώτη πρωτεύουσα του κόσμου, το Άργος».
Ο νέος Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους φορείς και τους συντελεστές της διοργάνωσης, για την οργάνωση του συνεδρίου και τόνισε ότι ο Δήμος θα σταθεί στο πλάι τους. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προβολής του αρχαίου θεάτρου του Άργους το οποίο δεν είχε έως σήμερα την επισκεψημότητα που έπρεπε αν και είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους την ώρα μάλιστα που οι αρχαίες Μυκήνες έχουν σημαντική προσέλευση τουριστών.


Ανάμεσα στους εισηγητές της παρουσίασης η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μενδώνη, τόνισε πόσο θετική θα είναι η επίδραση του συνεδρίου στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς αλλά και για το Άργος και την Πελοπόννησο. Επίσης ανέφερε ότι το Άργος έχει την τύχη να εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων, πάνω στο ίδιο σημείο. Αυτό πρόσθεσε, ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη του Άργους και μπορεί να προκύψει ένα πρόγραμμα ουσιαστικής ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Άργους κατά τα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων.


Στην παρουσίαση του συνεδρίου στο Νομισματικό Μουσείο ο καθηγητής PATRICK  MARCHETTI ενδεικτικά ανέφερε «Η πόλη του Άργους επελέγη ως έδρα αυτού του διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσουν πενήντα εισηγητές, εξ αιτίας του παρελθόντος της πόλης, της οποίας ο ρόλος στην κοινωνική και οικονομική ιστορία, είναι ακόμα βαθιά υποτιμημένος: στο Άργος δημιουργήθηκαν οι χαρακτηριστικοί θεσμοί των δωρικών πόλεων της Πελοποννήσου, και αυτό ουδόλως έχει γίνει αντιληπτό. Και οι ανακαλύψεις των λιγότερο ή περισσότερο πρόσφατων επιγραφικών τεκμηρίων, που έγιναν διάσημα το επιβεβαιώνουν. Το ανασκαμμένο τμήμα της αρχαίας αγοράς εξάλλου, ο δρόμος, αποτελεί το πιο σαφές παράδειγμα μιας από τις πλέον γνωστές χαρακτηριστικές δωρικές κατασκευές.

Παράλληλα, η ανακάλυψη των οβελών μέσα σε ένα τάφο πολεμιστή, που ανέσκαψε ο Paul Courbin, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της νομισματικής. Μετά από την ανακάλυψη αυτή καταλαβαίνει κανείς καλύτερα το πέρασμα από τον σίδηρο στον άργυρο, ως μετάλλου αξίας μέτρων και σταθμών, και ως εκ τούτου τη δημιουργία του ελληνικού νομίσματος. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι βυζαντινοί λεξικογράφοι αναγνώρισαν στο διάσημο βασιλιά του Άργους Φείδωνα, με βάση τις αρχαίες μαρτυρίες ένα πρωτεύοντα ρόλο στην κυκλοφορία των οβολών και των αιγινίτικων δραχμών. Με τον τρόπο αυτό το Άργος επιβλήθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος τόπος ενός φιλόδοξου συνεδρίου για το πελοποννησιακό νόμισμα διαχρονικά.»

Η διευθύντρια της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΤ κα Άλκηστις Παπαδημητρίου, ανέφερε τη σπουδαιότητα του διευρυμένου νέου Δήμου Άργους – Μυκηνών που έχει πανάρχαια ιστορία που ξεκινάει 35.000 χρόνια προ Χριστού και εξελίχθηκε με την δημιουργία πολιτισμού που ενέπνευσε μέσω του Μυκηναϊκού και τον Ευρωπαϊκό. Το Άργος ήταν η ισχυρότερη πόλη στην περιοχή και παρέμεινε στην κορυφή των δραστηριοτήτων και της ισχύς του αρχαίου κόσμου έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο Διευθυντής της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΤ ανέφερε ότι το κάστρο του Άργους εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και ξεκινούν οι εργασίες ανάδειξης του μνημείου.


Το συνέδριο τελεί ήδη υπό την αιγίδα των:

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής  Αλλαγής
Νομισματικό Μουσείο Αθηνών
Δήμος Άργους - Μυκηνών  
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών
«Οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου»

{gallery}nomisma{/gallery}

Οδηγίες προστασίας για ασφαλή μετακίνηση κατά τη χειμερινή περίοδο

Οδηγίες πρόληψης για να θωρακίσουμε το σπίτι μας έναντι πυρκαγιάς

Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! | Θερμές Εργασίες |

Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! | Barbecue |

Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! | Αγροτικές Εργασίες |

Πλημμυρικά φαινόμενα | Οδηγίες Προστασίας στη Νοηματική

Πλημμυρικά φαινόμενα | Οδηγίες Προστασίας στη Νοηματική

 

 

bannerDOA

Αναζήτηση

Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) Δήμου Άργους - Μυκηνών
KaPa Data Consulting
Στοιχεία Επικοινωνίας

τηλ.: 2106855245
email: info@kapaconsulting.gr
Κερκύρας 2, Μελίσσια Αττικής

Επιτροπή Ισότητας

epitropi-isotita

Κέντρο Κοινότητας και Κινητή Μονάδα

banner-ee-evropaika-ependytika-tameia-01


 

05112020-nafplio-espa

Κορωνοϊός Covid 19 – Χρήσιμες Οδηγίες

koronoios

Νέος κορωνοϊός: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

Your Europe

yellow el

Μηνύματα Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

gscp logo xoris grammata 0

Ecastles

ecastles

Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές

 

ΕΛΣΤΑΤ - Απογραφή Κτιρίων 2021

 

Σημαντικές Ανακοινώσεις

Για επικοινωνία με τον Δήμο
2751360000
dimos@argos.gr


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ


Δωρεάν ψυχολόγοι στον Δήμο Άργους Μυκηνών

Τσώκρη 63, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 15:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2751360747


- 15960: Πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός.
Tηλεφωνικές αναγγελίες βλαβών στο Δήμο Άργους – Μυκηνών


- Υπεύθυνοι ταφής
Δ.Ε. Λυρκείας, Κωτσιαντής Ι. , Τηλ: 2751361100
Δ.Ε. Μυκηνών, Παπαιωάννου Ν. Τηλ: 2751361216
Δ.Ε. Κουτσοποδίου, Μπάρλα Π. , Τηλ: 2751360900
Δ.Ε. Ν.Κίου, Τσίρου Μ, Τηλ: 2751051013


prosklisi-dim-simv
argos-tourism
ethelontismos-banner